Kiaušinių keliami pavojai: avidinas ir tripsino inhibitoriai

Dauguma šunų savininkų įpratę augintinių meniu reguliariai papildyti kiaušiniais. Šios praktikos priežastys įvairios. Kai kurie mano, kad duodant kiaušinių pagerėja kailis, jis tampa blizgesnis. Kiti taip nori padidinti baltymų kiekį racione ar pagerinti jų kokybę. Kiaušiniai taip pat gali pagerinti maisto skonį. Virti kiaušinių baltymai lengvai virškinami ir aprūpina šunis visomis būtinomis aminorūgštimis. Kiaušiniai taip pat yra geras geležies, vitamino A, vitamino D ir kelių B grupės vitaminų šaltinis. Taip pat tai puikus nepakeičiamųjų riebalų rūgščių šaltinis - maždaug 4 % kiaušinio trynio riebalų yra linolo rūgšties pavidalu.

Nors kiaušinis - aukštos kokybės maisto ingredientas, jo baltymuose galima rasti medžiagų, keičiančių specifinių maisto medžiagų apykaitą. Paminėti itin verta avidiną (biotino absorbcijos inhibitorius) ir tripsiną (tripsino inhibitorius, trukdantis kasos proteazės veikimui). Antitriptinis kiaušinių baltymų aktyvumas dabartinėje literatūroje yra daug mažiau dokumentuotas nei avidino poveikis, nors ir gali sukelti didelį mitybos disbalansą.

1920 metais atliktų eksperimentų metu gyvūnams, šertiems žaliais kaušinių baltymais, pasireiškė žvynuotas odos bėrimas, padidėjo cholesterolio kiekis kraujyje ir sutriko nervinių signalų perdavimo veikla. Pagrindinis šių sutrikimų kaltininkas išaiškintas gan greit – tai buvo biotino trūkumas. Šį trūkumą sukėlė kiaušinių baltymuose esanti slopinanti medžiaga, dėl kurios sumažėjo biotino prieinamumas. Ši medžiaga pavadinta „avid-albuminu“ arba „avidinu“.

Avidinas yra sekrecinis vištos kiaušintakio produktas, nusėdantis į baltyminę kiaušinio dalį. Virškinimo trakte avidinas jungiasi su maistiniu biotinu ir neleidžia jo įsisavinti. Kiaušinių avidinas toks efektyvus, kad žali baltymai naudoti laboratoriniams gyvūnams eksperimentiškai sukeliant biotino trūkumą. Nepaisant to, šuniui ar katei duodant visą kiaušinį, biotino trūkumo atsiradimo tikimybė menka.

Kiaušinių virimas denatūruoja avidiną ir sunaikina jo gebėjimą surišti biotiną. Realiame pasaulyje biotino trūkumo rizika atsiras tik tuo atveju, jei savininkas papildys augintinio racioną gausiais žalių kaušinių baltymų kiekiais. Pagrindiniai biotino trūkumo požymiai tiek šunims, tiek katėms yra dermatitas, plaukų slinkimas, prastas jauniklių augimas.

Antitriptinis žalio kiaušinio baltymo šėrimo poveikis sulaukė mažiau dėmesio nei avidinas, tačiau jo gebėjimas sukelti augintinių mitybos problemas yra daug didesnis. Tyrimai pranešė, kad šunims duodant iki dviejų žalių kiaušinių baltymų per dieną, išmatos tampa laisvos, o kai baltymų kiekis padidinamas, atsiranda lėtinis viduriavimas ir svorio kritimas. Kaltininkas - baltymų grupė, turinti antitripinį aktyvumą.

Džiovintas (termiškai neapdorotas) kiaušinio baltymas taip pat aktyviai sukelia viduriavimą ir svorio mažėjimą. Žalio kiaušinio baltymo sunaudojimas (nustatomas pagal akivaizdų virškinamumą) yra tik 58,6%. Vėlesni tyrimai ir baltymų virškinamumo in vitro bandymai patvirtino, kad veiksnys, atsakingas už šiuos efektus, buvo tripsiną slopinanti baltymų grupė. Kiaušinio baltymo tripsino inhibitoriai prastina maisto virškinamumą, kai sudaro vos 7% dietos. Taip pat pranešta apie tiesinį ryšį tarp kiaušinio baltymo tripsino inhibitoriaus kiekio ir baltymų virškinimo prastėjimo.

Termiškai apdorojant kiaušinius, tripsino inhibitoriai denatūruojami ir nebetrukdo virškinti tiek kiaušinyje, tiek kitame maiste esančius baltymus. 2 savaites tiriant šuniukus paaiškėjo, kad žalių (džiovintų) kiaušinių įtraukimas į jų racioną pablogino virškinamumą ir sukėlė lėtinį viduriavimą bei svorio mažėjimą visiems šuniukams. Į racioną įtraukus tokį patį termiškai apdoroto džiovinto kiaušinio baltymo kiekį, išmatos buvo normalios, šuniukų augimo tempas - sveikas, o maisto virškinamumo koeficientai pagerėjo. Kiekvieno raciono laboratorinė analizė parodė, kad, lyginant su žaliu kiaušinio baltymu, termiškai apdoroto baltymo tripsino inhibitorių aktyvumas žymiai sumažėjo.

Vėlgi, praktinė šių žinių reikšmė tokia, kad norint keturkojų racioną papildyti dideliais kiekiais kiaušinių, juos rekomenduojama išvirti. Yra kas renkasi atskirti baltymus nuo trynių ir baltymus apdoroja termiškai, o trynius sušeria žalius. Jeigu šuo nešeriamas RAW/BARF, žalių kiaušinių nerekomenduojama duoti ir dėl bakterijų pavojaus. Bendra rekomendacija vidutiniams ar dideliems šunims yra 1 - 2 virti kiaušiniai per savaitę. Toks kiekis nesukels maisto medžiagų disbalanso ir nepaveiks energijos suvartojimo tiek, kad atsirastų svorio problemų.